خشم اروپایی ها از تصمیم لولا درباره اوکراین در اجلاس جی20

منابع گفتند که نمایندگان اروپایی در اجلاس سران گروه 20 در برزیل از تصمیم رئیس جمهور برزیل برای پایان دادن به مذاکرات و صدور بیانیه نهایی این گروه یک روز زودتر به منظور محدود کردن بحث ها درباره جنگ در اوکراین ناراضی شدند.

به گزارش ایسنا، «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان روز سه شنبه گفت که متأسف است که بیانیه گروه 20 بر مسئولیت روسیه در آغاز جنگ اوکراین، به ویژه در هزارمین روز آغاز جنگ تاکید نکرده است.

او در پایان اجلاس 2 روزه گروه 20 اقتصاد بزرگ در ریودوژانیرو گفت: «وقتی گروه 20 نتواند کلماتی را پیدا کند که مشخص کند روسیه مسئول است، امری بسسیار نامناسب است.»

جمله بندی درباره اوکراین در نشست های گروه 20 از زمان آغاز جنگ سخت و دشوار بوده است، زیرا روسیه و متحدانش پشت میز مذاکره حضور داشته اند. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در اجلاس ریو شرکت نکرد، اما «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه او را نمایندگی کرد.

دیپلمات ها گفتند، این بیانیه معمولا در پایان اجلاس صادر می شود، اما «لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا» رئیس جمهور برزیل تصمیم گرفت متن بیانیه را در پایان جلسه عمومی روز دوشنبه تصویب کند، آن هم زمانی که رهبران فرانسه، آلمان و ایالات متحده در اتاق حاضر نبودند.

«امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه دوشنبه شب به خبرنگاران گفت: «این بیانیه توسط رئیس جمهور لولا بسته شد. جای موضعی که می توانستیم اتخاد کنیم و داشته باشیم، کم بود.»

به اعتقاد او، متن بیانیه باید در مورد جنگ اوکراین صریح تر می شد.

ماکرون افزود: «این چیزی را در موضع فرانسه تغییر نمی دهد؛ این جنگ تجاوزکارانه ای است که روسیه علیه اوکراین به راه انداخته و اولویت امروز ما دستیابی به صلحی پایدار است.»

یک مقام اروپایی هم مانور لولا را «ظالمانه» خواند، اما کشورش تصمیم گرفت به اختیار میزبان نشست برای تصمیم گیری در مورد زمان صدور بیانیه مشترک احترام بگذارد.

سه دیپلمات برزیلی حاضر در مذاکرات به رویترز گفتند برزیل برای جلوگیری از اینکه نشست بدون اعلامیه نهایی به پایان برسد، دوشنبه شب این بیانیه را تصویب کرد؛ با وجود اینکه اروپایی ها خواستار زبان قوی تر درباره نقش روسیه در جنگ بودند.

وزارت خارجه برزیل به درخواست برای اظهارنظر پاسخی نداده است.

نمایندگان در اوایل صبح یکشنبه پس از مذاکرات فشرده بر سر بیانیه نهایی به توافق رسیده بودند، اما بعدازظهر همان روز فرانسه و آلمان شروع به اعمال فشار بر برزیل برای بازگشایی متن با توجه به حملات هوایی بزرگ روسیه به اوکراین کردند. با این حال، برزیل امتناع کرد.

دیپلمات های فرانسوی می توانستند روز دوشنبه بخواهند تصویب متن را تا زمانی که ماکرون در اتاق حضور داشته باشد به تعویق بیندازند، اما برای آسودگی برزیلی ها این کار را نکردند.

یک مقام برزیلی هم به خبرگزاری رویترز گفت: «بازگشایی متن، کل تلاش یک هفته ای مذاکرات را به خطر می انداخت.»

رهبر آلمان هم اختلاف نظر بر سر متن بیانیه گروه 20 را نشانه ای از جهان در حال تغییر دانست و گفت: «روشن شده است که تنش های ژئوپلیتیکی تا چه حد بر گروه 20 تأثیر می گذارد. وزش باد در روابط بین الملل، در حال تندتر شدن است.»

انتهای پیام

نظرات

captcha